Stimpiestamp

Toen ik klein was, logeerde ik vaak bij mijn Oma. De eerste vraag die Oma altijd stelde was: ‘Wat wil je vanavond eten?’ Ongeacht de temperaturen buiten, antwoordde ik meestal: ‘Stimpiestamp’. Stimpiestamp zoals ik die ken, is met botersla en appelmoes, maar de appelmoes laat ik tegenwoordig achterwege.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 tot 1,5 kg aardappelen;
  • 1 grote of twee kleine kroppen botersla, circa 400 gram sla;
  • 150 – 200 gram spekjes;
  • 40 gram ongezouten roomboter;
  • 100 ml melk;
  • Kruiden: beetje nootmuskaat (gemalen), 1 tl uienpoeder, knoflookpoeder, peper.
  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in circa 20 minuten gaar.
  2. Neem de krop(pen) botersla en ontdoe de bladeren van de stronk. Mijn moeder heeft altijd een hekel aan de ‘harde’ stukjes, de nerven. Deze verwijder ik dus zelf ook altijd. Wel de bladeren, zodat er geen zand (of erger) in de stimpiestamp komt.
  3. Bak de spekjes. U kunt het bakvet bewaren en vervangen voor een deel van de roomboter of een jus maken.
  4. Neem de pan met gekookte aardappelen. Voeg de kruiden, boter en melk toe en stamp goed. Voeg vervolgens de spekjes en de sla toe. Blijf stampen. Vind u de stimpiestamp nog niet smeuïg genoeg, voeg dan nog een beetje melk toe. Herhaal dit proces tot de stimpiestamp de gewenste dikte heeft. Mijn Oma en moeder smokkelen altijd een beetje in dit proces, die gebruiken een mixer!

Eet smakelijk!

Per persoon ongeveer: 406 mg natrium & 1.447 mg kalium.

Laat u de spekjes liever achterwege? U kunt ook hele dunne reepjes kip (pittig) kruiden en in een gloeiend hete pan bakken.

Stimpiestamp

Print Friendly, PDF & Email