Overal zit zout in. Ieder pakje, potje en zakje bevat een hoeveelheid natrium (zout). Ik was altijd gek op die wereldgerechten, maar ook daar zit ontzettend veel zout in! Daar ontstond de uitdaging: hoe ga ik net zo lekker eten, maar dan zónder die pakjes, potjes en zakjes? Nou, zo!
Ingrediënten voor 4 personen:
– 400 g rijst;
– 3 handjes rozijnen;
– 500 g rundergehakt (ongekruid);
– 450 g sperziebonen (diepvries mag best!);
– 3 appels;
– 4 eieren;
– crème fraîche (250 g);
– 100 tot 150 mL water;
– 3 sjalotten (of 1 grote ui);
– 1 grote teen knoflook;
– 2 el citroensap;
– kruiden: 5 tl kerriepoeder, 5 tl kurkuma, peper.
Benodigde materialen:
– grote (hapjes)pan;
– pan voor de rijst;
– ovenschaal;
– oven (voorverwarmen op 180°C).
1. Kruid het gehakt met (véél) peper, knoflookpoeder en oregano. Bak het gehakt rul en voeg de gesneden sjalotten en knoflook toe. Bak het mengsel 3 minuten.
2. Kook de sperziebonen in 7 minuten gaar en snijd de appels.
3. Voeg de crème fraîche, het water, citroensap en de kruiden toe aan het gehaktmengsel. Roeren tot een gele massa, geen “brokken”. Laat dit zachtjes doorkoken voor ongeveer 5 minuten.
4. Haal de pan van het vuur en voeg de appelstukjes, sperziebonen en eieren toe. Goed roeren!
5. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak het in 25 minuten gaar.
6. Kook ondertussen water voor de rijst en laat de rozijnen met de rijst meekoken.
De precieze hoeveelheid natrium en kalium volgen nog!
Eet smakelijk!