Er is een kleine traditie ontstaan tussen mij en m’n broertje. Als onze ouders buiten de deur eten, maak ik iets “speciaals”. Mijn broer(tje) houdt niet van pizza en kan zelf prima frituren, dus meestal draait het uit op buitenlandse gerechten. Vaak iets met wraps of burrito’s, maar die zijn hartstikke zout! Vandaar de Mexicaanse Ovenschotel, geïnspireerd door de app van Albert Heijn.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 500 g rundergehakt ( ongekruid);
– 400 g tomatenblokjes in blik;
– 500 g chilibonen;
– 300 g maïskorrels;
– rode zoete puntpaprika;
– burrito kruidenmix: 2 tl paprikapoeder, 1 tl cayennepeper, peper, knoflookpoeder, komijn.
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Bak en kruid het gehakt en voeg de kruiden en tomatenblokjes toe.
3. Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal en leg eerst een laag met maïskorrels en dan een laag met chilibonen op het mengsel. Let op: laat de maïskorrels uit blik wel eerst uitlekken!
4. Snijd de puntpaprika in ringen en leg deze op de ovenschotel.
5. Bak de schotel in 20 minuten gaar.
Terwijl de overheerlijke ovenschotel in de oven staat, kun je een lekkere frisse salade erbij maken met bijvoorbeeld komkommer. Dit contrasteert lekker met de pittige schotel!
Het is een ontzettend makkelijk gerecht, want veel van de ingrediënten kun je prima uit een blikje halen (is ook beter voor de hoeveelheid kalium). Ook kun je hem aanpassen naar je eigen smaak met de volgende tips:
* Strooi geraspte kaas over de schotel voordat je de puntpaprika erop legt.
* Bak nog even een half doosje (+/- 125 g) champignons mee met het gehaktmengsel.
* Vind je het gehaktmengsel te pittig? Voeg dan een beetje suiker toe! Dit neutraliseert de cayennepeper.
Eet smakelijk!