Goed nieuws! De transplantatie komt er (heel snel) aan. Dat brengt een aantal vernieuwde vrijheden met zich mee, zoals fatsoenlijk drinken en geen kalium beperking meer. HOERA. Er komen wel wat nieuwe beperkingen bij. En één daarvan doet een beetje pijn: geen Chinees meer…
Veel mensen zouden het leven niet meer zien zitten en in een hoekje gaan zitten huilen en voor altijd hun onesie aanhouden. Maar ik niet. Ik duik dan de keuken in. Wedden dat ik het lekkerder kan dan de Chinees?
Dit is een vegetarisch recept. Zonder gebruik van frituurvet. Zoutloze loempia’s zijn goddelijk lekker.
Ingrediënten voor ongeveer 20 mini loempia’s:
– 1/2 pak filodeeg (5 grote vellen);
– 1 schaaltje met olijfolie;
– 1 teen knoflook;
– 1 sjalot;
– 100 gram taugé;
– 1/2 rode paprika;
– 100 gram champignons;
– 150 gram prei;
– cayennepeper.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Mensen, ik haat strooien met bloem, dus koop alsjeblieft gewoon bakvellen! De investering is het zo waard!
1. Snijd de groenten in kleine stukjes. Fruit de knoflook en de sjalot aan en voeg de andere groenten toe. Bak dit allemaal even lekker door. Kruiden met een beetje cayennepeper.
2. Zet de pan weg en leg een vel bakpapier neer. Neem een vel filodeeg en verdeel deze in 4 vierkantjes. Bestrijk de vierkantjes met olijfolie en leg in de linker bovenhoek een beste flots groenteprut.
3. Vouw de punt linksboven over het groenteprutje en vouw daarna de punten rechtsboven en links onder over de flap van linksboven. Nu kun je hem oprollen.
4. Herhaal de stappen 2 en 3 tot het filodeeg of de groente op is.
5. Leg de loempia’s die klaar zijn op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met olijfolie.
6. Bak de loempia’s in 20 minuten gaar en knapperig in de oven.
In de tijd dat de loempia’s in de oven zitten, kun jij mooi een pittig sausje maken!
Ingrediënten:
– 1/2 rode peper in hele kleine stukjes;
– 75 ml tomaten ketchup;
– knoflookpoeder;
– cayennepeper;
– water.
1. Doe de gesneden peper en de ketchup in een bakje. Voeg al roerend een beetje water toe, tot je de gewenste dikte hebt. Het sausje moet een beetje dun worden, maar niet waterdun.
2. Kruid het met een heel klein beetje cayennepeper en een beetje knoflookpoeder.
3. PROEVEN. Veel te heet? Suiker toevoegen. Niet heet genoeg? Meer cayennepeper toevoegen.
PLING. Dat is de oven.
Eet smakelijk!