– Rijk gevulde runderstoofpot;
– Romige aardappelpuree met verse bieslook;
– “Pret-quiche”;
– Zoete kerst-trifle(s).
Hallo allemaal,
Kerst staat voor de deur! Dat betekent dat (gelukkig) de meeste mensen gezellig bij elkaar zullen komen, genieten, eten, drinken, spelletjes doen, familie bezoeken en wat al niet meer!
Voor nierpatiënten is niet alles van bovenstaande opsomming even vanzelfsprekend, onder andere vanwege een zoutarm/natriumbeperkt dieet en (te) weinig energie.
Heb je voor deze dagen tóch energie kunnen vinden en denk je: ík zal dit jaar eens de sterren van de hemel koken?! Nou… DAT KAN! Voor het eerst in mijn ‘carrière’ als zoutarme foodblogger heb ik namelijk een zoutarm kerstmenu gemaakt en ik heb geprobeerd om aan alles te denken, dus laten we vooral beginnen!
Ik wilde graag rekening houden met de energie (of het ontbreken daarvan) van nierpatiënten, dus heb ik de voorbereidingsperiode verdeeld over drie dagen. Dat ziet er ongeveer zo uit:
In het menu heeft u ook nog extra “luie” optie. In plaats van zelf custardvla maken, kunt u ook gewoon een pak vanille vla nemen. Ook kunt u er voor kiezen om wel of niet geraspte kaas toe te voegen aan het groentegerecht.
Dag 1:
Boodschappen (laten) doen
Groenten snijden
* Andere benodigdheden in huis halen/lenen
BOODSCHAPPENLIJSTJE
Uitgaande van menu voor 4 personen
Wat u al in huis heeft, hoeft u natuurlijk niet te kopen.
– Aardappelen (iets kruimig), zak 1,5/2 kg;
– Verse bieslook;
– Verse rozemarijn;
– 2 Grote preien (300g nodig);
– Knoflook (verse/gedroogde tenen);
– 2 Grote uien;
– Doosje champignons à 250g;
– 600g Rundvlees (bieflappen/riblappen/Ierse biefstukken);
– Laurierblad;
– Nootmuskaat (molen/poeder/bolletjes);
– Kaneel(poeder);
– Uienpoeder;
– Peper(molen);
– Olijfolie;
– 1L Melk;
– Pak (tarwe)bloem;
– Custardpoeder en een pak suiker OF Vanille vla;
– 1 Blik vlaaivulling aardbei;
– Reep (witte) chocolade;
– Pak lange vingers;
– Flesje rode wijn à 200ml;
– Beker crème fraîche/pakje slagroom;
– Pakje ongezouten roomboter;
– Doosje eieren;
– Pakje bladerdeeg vellen;
– Doosje/Zakje erwten diepvries;
* Zakje geraspte kaas?
GROENTEN SNIJDEN
Snijd de champignons en uien in groffe stukken. Doe deze in een plastic zakje of luchtdicht bakje en bewaar deze in de koelast. Wil je niet dat de champignons verkleuren? Doe er dan een scheut citroensap bij in.
Was en snijd de preien fijn. Bewaar ook deze in een zakje of bakje in de koelkast. Je kunt natuurlijk vast 100g erwtjes uit de diepvries er bij in doen, zijn die ook vast ontdooid voor morgen!
ANDERE BENODIGDHEDEN
– Pannen voor koken, bakken en stoven;
– Kommen om mengsels in los te kloppen;
– Oven;
– 4x stenen pannetje (doorsnee 10 cm, o.a. te koop bij Xenos) OF ovenschaal OF quichevorm;
– Dessertschaal (glas) op voet OF whiskyglazen OF wijnglazen;
– Rasp;
– Maatbeker;
– Keukenweegschaal;
– Kookwekker OF klok en goed opletten;
– Liefde en geduld.
Dag 2:
Stoofpot maken
Trifle(s) maken
RIJK GEVULDE RUNDERSTOOFPOT
Per persoon: 65 mg natrium | 711 mg kalium
Ingrediënten voor 4 personen:
– 600g Rundvlees;
– 200ml Rode wijn;
– 150g Champignons;
– 2 Grote uien;
– 3 Tenen knoflook;
– 5 tl Nootmuskaat;
– 3 tl Kaneel;
– 3 Laurierbladeren;
– 4 Takjes verse rozemarijn;
– 60g (tarwe)bloem;
– Olijfolie;
– Klont ongezouten roomboter.
Benodigdheden:
– Stoof/braad/vleespan;
– (Steel)Pannetje voor smoren;
– Maatbeker;
– Keukenweegschaal.
Tussendoor goed proeven of er niet meer nootmuskaat in moet.
- Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2-3 cm bij 2-3 cm.
- Smelt een klontje ongezouten roomboter in een stoof/braad/vleespan en bak in ongeveer 6 minuten op een middel-hoog vuur het rundvlees om en om.
- Pers of snijd de knoflook. Neem een (steel)pannetje en doe er een eetlepel olijfolie in. Fruit in ongeveer 2 minuten de knoflook met een takje verse rozemarijn. Haal de rozemarijn er uit en voeg de gesneden uien en champignons toe. Laat dit ongeveer een halfuur op een laag vuur, met het deksel op de pan, smoren. Kijk en roer af en toe wel even. Het moet niet zwart worden of gaan stinken.
- Zet het vuur van de stoofpan laag. Neem de rode wijn en voeg deze via de rand van de stoofpan toe aan het vlees. Ik heb mij laten vertellen dat wanneer de wijn over het vlees wordt geschonken, het vlees hiervan ‘schrikt’ en de malsheid verliest.
Voeg ook de kaneel en nootmuskaat toe, samen met een kleine eetlepel bloem. Goed roeren en een halfuur op een laag vuur, met het deksel op de pan, laten sudderen. - Neem na het halve uur de deksels van beide pannen en voeg de gesmoorde uien en champignons toe aan het stoofvlees. Weer goed roeren. Voeg nu 3 laurierbladeren toe, leg ze ‘op’ de stoofpot. Laat de stoofpot een uur sudderen. Weer zo nu en dan even koekeloeren natuurlijk. Fluister soms wat liefs, dat helpt echt.
- Neem na het anderhalve uur het deksel weer van de pan. Voeg de rest van de bloem toe. Goed roeren. En de takjes rozemarijn niet vergeten! Laat het nog 1,5-2 uren stoven, dan is de stoofpot klaar.
De stoofpot kan gegeten worden, maar ook een dag in de koelkast worden bewaard voor later gebruik. Dan hoeft hij op een middel-laag vuur alleen maar opgewarmd te worden.
ZOETE KERST-TRIFLE(S)
Per persoon met custardvla: 98 mg natrium | 472 mg kalium
Per persoon met vanille vla: 98 mg natrium | 392 mg kalium
Ingrediënten voor 4 personen:
– Lange vingers;
– 1 Blik vlaaivulling aardbei;
– 50g (Witte) Chocolade;
– Voor custardvla: 45g custardpoeder, 50g suiker en 750ml melk OF 0,5L vanille vla
Benodigdheden:
– Voor custardvla: (steel)pannetje;
– Dessertschaal (glas) op voet OF wijn- OF whiskyglazen;
– Keukenweegschaal;
– Rasp.
- Indien u gebruik wilt maken van custardvla, bereid deze dan volgens de aanwijzingen op het pak, maar houd de hoeveelheden aan die in dit recept staan.
- Neem een dessertschaal op een voet of 4 glazen (wijn- of whiskyglazen).
- Bedek de bodem met lange vingers (breek ze indien dat ‘mooier past’). Verdeel dan custardvla/vanille vla over de laag lange vingers en daarna een laagje vlaaivulling aardbei. Herhaal deze stappen totdat de schaal of het glas vol is. Het geeft niks als de custardvla nog warm is. Heet is niet handig, warm is geen probleem.
- Rasp de chocolade, zodat er ‘vlokjes’ (sneeuw!?) ontstaan. Bestrooi de trifle(s) met de geraspte chocolade.
- Steek eventueel als decoratie een lange vinger in de trifle(s).
- Bewaar de trifle(s) maximaal 2 dagen in de koelkast. Koel serveren. De custardvla/vanille vla is binnen een paar uren enigszins opgestijfd, heerlijk!
Indien u zelf custardvla gemaakt hebt, is de kans groot dat er overblijft. Schenk dit gewoon in dessertschaaltjes en geniet er vanavond van! Ook lekker met slagroom of een snufje kaneel.
Dag 3 – KERST:
“Pret-quiche” maken
Aardappelpuree maken
“PRET-QUICHE”
Een feestje in je mond, dat is pas pret hebben!
200 graden/30-35 minuten
Per persoon zonder geraspte kaas: 209 mg natrium | 373 mg kalium
Per persoon met geraspte kaas: 301 mg natrium | 932 mg kalium
Ingrediënten voor 4 personen:
– 300g Prei;
– 100g Erwten;
– 1 Teen knoflook;
– 4 Vellen bladerdeeg;
– 2 Eieren;
– 100ml Slagroom OF creme fraiche;
– Verse rozemarijn;
– Peper;
– 1 tl Uienpoeder;
– Olijfolie;
* 75 geraspte kaas.
Benodigdheden:
– 4x stenen pannetje (doorsnee 10 cm) OF ovenschaal OF quichevorm;
– Koekepan;
– Keukenweegschaal;
– Mengkom;
– Oven;
– Maatbeker;
– Kwastje voor invetten.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de vellen bladerdeeg buiten de vriezer om te ontdooien en vet de stenen pannetjes/ovenschaal in met olijfolie.
- Snijd of pers de knoflook en bak deze met de erwten en gesneden prei op middelhoog vuur in een koekepan tot de prei nog net stevig is.
- Meng met een vork de 100ml slagroom/creme fraiche met de eieren, rozemarijn, peper, uienpoeder en de geraspte kaas*.
- Bekleed de ingevette pannetjes/ovenschaal met het bladerdeeg. Schep vervolgens het prei-mengsel erin. Voeg ten slotte het slagroom-mengsel toe.
- Bak de “Pret-quiche(s)” in 30-35 goudbruin en verrukkelijk gaar.
U kunt wat topjes of kleine takjes rozemarijn gebruiken als garnering.
*De geraspte kaas kunt u weglaten, indien u dit lekkerder vindt of dit beter in uw dieet past.
ROMIGE AARDAPPELPUREE MET VERSE BIESLOOK
Per persoon: 32 mg natrium | 455 mg kalium
Ingrediënten voor 4 personen:
– 1200g Aardappelen;
– 15 g Verse Bieslook;
– Snufje nootmuskaat;
– 150ml Melk;
– 30g Ongezouten roomboter.
Benodigdheden:
– Pan (inhoud ongeveer 2L of meer);
– Pureestamper;
– Scherp mesje;
– Keukenweegschaal;
– Maatbeker.
- Schil de aardappelen en snijd de rauwe aardappelen in parten van ongeveer 4 bij 4 cm.
- Doe ze in een pan en vul deze met water totdat de aardappelen net niet allemaal onder water zijn. Laat het, vanaf het moment van koken, 20 minuten doorkoken. Prik met een vork in de aardappelen om te kijken of ze zacht (gaar!) zijn.
- Snijd de bieslook met een scherp mes in kleine ringetjes.
- Indien de aardappelen gaar zijn, giet ze af en voeg de overige ingrediënten toe. Stamp de puree tot je een ons weegt. Voor een romigere puree, meer melk toevoegen. Wees voorzichtig met extra toevoegen. Voeg zo nodig steeds kleine beetjes toe, want je kan het er vrij lastig (lees: uberhaupt niet mogelijk) weer uit krijgen…
U kunt ook wat extra verse bieslook snijden en gebruiken als garnering.
En zo hebben we alles al weer gehad! Onder de titel van ieder gerecht staat de hoeveelheid natrium en kalium vermeld. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, is hier nog even een klein overzicht met de hoeveelheden natrium en kalium per persoon:
STOOFPOT: 65 mg natrium | 711 mg kalium
AARDAPPELPUREE: 32 mg natrium | 455 mg kalium
“PRET-QUICHE”, zonder kaas: 209 mg natrium | 373 mg kalium
“PRET-QUICHE”, met kaas: 301 mg natrium | 392 mg kalium
TRIFLE, met custardvla: 98 mg natrium | 472 mg kalium
TRIFLE, met vanille vla: 98 mg natrium | 392 mg kalium
U kunt er voor kiezen om het gehele menu te maken, maar u kunt er uiteraard ook voor kiezen om slechts een aantal gerechten te kiezen!