In samenwerking met Opzouten kunnen jullie van dit heerlijke kerstmenu genieten! Ben je benieuwd wat je kunt verwachten? Klik dan hier om te kijken hoe de jongens van Opzouten het hebben gedaan.
VOORGERECHT
Hartige pannenkoekjes met romige champignons en bieslook.
HOOFDGERECHT
Shepherd’s Pie van rundvlees, ui, erwtjes, wortel, verse kruiden en tomatenpuree met als top een puree van aardappelen, mozzarella en knoflook.
Daarnaast een frisse komkommersalade met geraspte, licht gezoete wortel.
NAGERECHT
Tiramisu
VOORGERECHT
Nodig: garde of mixer
Ingrediënten voor 4 personen:
De pannenkoekjes:
- 100 gram bloem;
- 200 ml melk;
- 1 ei;
- Snufje uienpoeder + snufje paprikapoeder.
De vulling:
- 400 gram champignons;
- 1 teen knoflook;
- Verse bieslook (ongeveer 20 sprietjes);
- 1 el crème fraîche.
Bereiding:
- Meng de ingrediënten voor de pannenkoekjes met een garde of mixer in een beslagkom tot een gladde massa.
- Verhit boter of olie in een pan op middelhoog vuur en schep een beste jussleef beslag in de hete pan. Je hebt er vier nodig, dus maak ze niet te groot!
- Leg de pannenkoekjes even apart of vast op de borden als ze klaar zijn.
- Snijd de champignons in plakjes of kwartjes (afhankelijk van de grootte en van wat je lekker vindt). Pers of snijd de knoflook. Snijd/hak/knip de verse bieslook in kleine ringetjes.
- Neem een (andere) koekenpan en verhit olie of boter op een hoog vuur. Fruit de knoflook. Draai het vuur op zijn laagst en voeg de champignons toe. Doe 5 minuten een deksel of een bord op de pan, zodat het een beetje kan smoren en de smaken niet verloren gaan.
- Voeg na de 5 minuten de eetlepel crème fraîche toe met de bieslook. Goed roeren, het vuur een beetje hoger doen, zodat het een beetje kan doorkoken. Het moet een romige massa worden, niet een waterig goedje. Als het waterig blijft, strooi er een klein beetje bloem of allesbinder in.
- Serveren: doe op ieder bord een pannenkoekje en schep deze vol met het champignonmengsel (wel eerlijk verdelen natuurlijk). Vouw het pannenkoekje een beetje dicht, dek het mengsel toe en genieten maar! Garneringstip: beetje verse bieslook erover strooien.
HOOFDGERECHT
Nodig: grote ovenschaal, oven, braadpan of grote koekenpan, mixer of stamppotstamper, kaasschaaf of dunschiller, rasp.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300-400 gram rundvlees (bijvoorbeeld bieflappen);
- 2 grote uien;
- 150 gram erwtjes (diepvries);
- 1 grote winterpeen;
- 700-1000 gram kruimige aardappelen (als het een hele grote ovenschaal is, 1 kg);
- Scheutje melk;
- 25 gram ongezouten roomboter;
- Verse tijm;
- Verse rozemarijn;
- Verse bieslook;
- Knoflookpoeder;
- Peper;
- Nootmuskaat(poeder);
- 1 el suiker;
- Klein blikje tomatenpuree;
- 75 gram (geraspte) mozzarella.
Voor de salade:
- 2 komkommers;
- 1 el citroensap;
- 1 el honing.
Bereiding:
Voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet de ovenschaal in.
- Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Kook de erwtjes gaar. Zie aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd een kwart van de winterpeen eraf. Snijd het overige grote deel in plakjes en kook deze ongeveer 15 minuten met een eetlepel suiker in het water.
- Snijd het rundvlees in stukken van circa 3 cm bij 3 cm. Kruid het vlees met peper en bak om en om tot het dichtgeschroeid is, raw/medium. Om te checken of het vlees goed is, kun je een blokje doormidden snijden en de kleur beoordelen of erin knijpen/erop drukken met een lepel: veel kunnen indrukken en een ‘elastisch’ gevoel bij het knijpen/drukken is goed!
- Snijd/hak/knip de tijm, rozemarijn en bieslook in stukjes.
Vulling
- Snijd de ui in stukjes en bak deze kort aan in een braadpan/grote koekenpan.
- Voeg het vlees, de stukjes wortel, de erwtjes, de tijm, rozemarijn en bieslook toe aan de uien. Roer goed door en voeg de tomatenpuree toe. Laat even 2 minuten doorkoken op een laag vuur.
Topping
- Giet de gekookte aardappelen af als je dat nog niet hebt gedaan.
- Voeg aan de aardappelen een scheut melk, de ongezouten roomboter, knoflookpoeder en nootmuskaat toe naar smaak. Wees zuinig met de nootmuskaat, niemand houd van een nootmuskatige puree. Het is een kruid met een overheersende smaak. Stamp of mix het geheel tot een romige massa.
De Shepherd’s Pie bouwen
- Doe de het vlees- en groentemengsel in de ingevette ovenschaal.
- Verdeel de aardappelpuree over het mengsel en bestrooi de puree met (geraspte) mozzarella.
- Zet de Shepherd’s Pie 20 tot 30 minuten in de oven, tot hij een goddelijk bruin korstje krijgt.
De komkommersalade
- Gebruik een kaasschaaf of een dunschiller om de komkommers van hun schil te ontdoen.
- Gebruik een kaasschaaf of een dunschiller om dunne repen van de komkommers te snijden.
- Gebruik de rasp om de kwart winterpeen te raspen.
- Voeg de reepjes komkommer, de geraspte wortel, het citroensap en de honing samen en meng het tot een frisse salade. Ook hierbij is wat verse bieslook wel lekker.
NAGERECHT
Nodig: Spuitzak met spuitmond
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 ml slagroom;
- 3 zakjes vanillesuiker;
- 250 gram mascarpone;
- Scheut melk;
- 36 lange vingers;
- Kop (grote kop) sterke koffie;
- Cacaopoeder (op geraspte pure chocolade) ter decoratie.
Bereiding:
- Zet de koffie.
- Klop de slagroom met de suiker stijf in een kom.
- Roer in een andere kom de mascarpone met de melk tot een romige massa.
- Schep de slagroom door het mascarponemengsel, goed roeren!
- Doe de koffie in een grote kom of in een ovenschaal en laat de koffie in de lange vingers trekken. Doe het slagroom-mascarpone mengsel in de spuitzak.
- Neem vier borden. Leg op ieder bord drie lange vingers dicht naast elkaar, spuit op ieder laagje lange vingers het slagroom-mascarpone mengsel. Je kunt het bijna zien als een zoete lasagne.
- Leg op de laag van het slagroom-mascarpone mengsel weer drie in koffie gedrenkte lange vingers en herhaal tot de lange vingers en het slagroom-mascarpone mengsel op zijn. Eindig met een laagje cacaopoeder of geraspte pure chocolade.
De foto’s volgen.