Kerstmenu 2016

In samenwerking met Opzouten kunnen jullie van dit heerlijke kerstmenu genieten! Ben je benieuwd wat je kunt verwachten? Klik dan hier om te kijken hoe de jongens van Opzouten het hebben gedaan.

 

VOORGERECHT

Hartige pannenkoekjes met romige champignons en bieslook.

 

HOOFDGERECHT

Shepherd’s Pie van rundvlees, ui, erwtjes, wortel, verse kruiden en tomatenpuree met als top een puree van aardappelen, mozzarella en knoflook.

Daarnaast een frisse komkommersalade met geraspte, licht gezoete wortel.

 

NAGERECHT

Tiramisu

 

VOORGERECHT

Nodig: garde of mixer

Ingrediënten voor 4 personen:

 

De pannenkoekjes:

  • 100 gram bloem;
  • 200 ml melk;
  • 1 ei;
  • Snufje uienpoeder + snufje paprikapoeder.

De vulling:

  • 400 gram champignons;
  • 1 teen knoflook;
  • Verse bieslook (ongeveer 20 sprietjes);
  • 1 el crème fraîche.

 

Bereiding:

  1. Meng de ingrediënten voor de pannenkoekjes met een garde of mixer in een beslagkom tot een gladde massa.
  2. Verhit boter of olie in een pan op middelhoog vuur en schep een beste jussleef beslag in de hete pan. Je hebt er vier nodig, dus maak ze niet te groot!
  3. Leg de pannenkoekjes even apart of vast op de borden als ze klaar zijn.
  4. Snijd de champignons in plakjes of kwartjes (afhankelijk van de grootte en van wat je lekker vindt). Pers of snijd de knoflook. Snijd/hak/knip de verse bieslook in kleine ringetjes.
  5. Neem een (andere) koekenpan en verhit olie of boter op een hoog vuur. Fruit de knoflook. Draai het vuur op zijn laagst en voeg de champignons toe. Doe 5 minuten een deksel of een bord op de pan, zodat het een beetje kan smoren en de smaken niet verloren gaan.
  6. Voeg na de 5 minuten de eetlepel crème fraîche toe met de bieslook. Goed roeren, het vuur een beetje hoger doen, zodat het een beetje kan doorkoken. Het moet een romige massa worden, niet een waterig goedje. Als het waterig blijft, strooi er een klein beetje bloem of allesbinder in.
  7. Serveren: doe op ieder bord een pannenkoekje en schep deze vol met het champignonmengsel (wel eerlijk verdelen natuurlijk). Vouw het pannenkoekje een beetje dicht, dek het mengsel toe en genieten maar! Garneringstip: beetje verse bieslook erover strooien.

 

HOOFDGERECHT

Nodig: grote ovenschaal, oven, braadpan of grote koekenpan, mixer of stamppotstamper, kaasschaaf of dunschiller, rasp.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300-400 gram rundvlees (bijvoorbeeld bieflappen);
  • 2 grote uien;
  • 150 gram erwtjes (diepvries);
  • 1 grote winterpeen;
  • 700-1000 gram kruimige aardappelen (als het een hele grote ovenschaal is, 1 kg);
  • Scheutje melk;
  • 25 gram ongezouten roomboter;
  • Verse tijm;
  • Verse rozemarijn;
  • Verse bieslook;
  • Knoflookpoeder;
  • Peper;
  • Nootmuskaat(poeder);
  • 1 el suiker;
  • Klein blikje tomatenpuree;
  • 75 gram (geraspte) mozzarella.

Voor de salade:

  • 2 komkommers;
  • 1 el citroensap;
  • 1 el honing.

 

Bereiding:

Voorbereiden

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet de ovenschaal in.
  2. Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  3. Kook de erwtjes gaar. Zie aanwijzingen op de verpakking.
  4. Snijd een kwart van de winterpeen eraf. Snijd het overige grote deel in plakjes en kook deze ongeveer 15 minuten met een eetlepel suiker in het water.
  5. Snijd het rundvlees in stukken van circa 3 cm bij 3 cm. Kruid het vlees met peper en bak om en om tot het dichtgeschroeid is, raw/medium. Om te checken of het vlees goed is, kun je een blokje doormidden snijden en de kleur beoordelen of erin knijpen/erop drukken met een lepel: veel kunnen indrukken en een ‘elastisch’ gevoel bij het knijpen/drukken is goed!
  6. Snijd/hak/knip de tijm, rozemarijn en bieslook in stukjes.

 

Vulling

  1. Snijd de ui in stukjes en bak deze kort aan in een braadpan/grote koekenpan.
  2. Voeg het vlees, de stukjes wortel, de erwtjes, de tijm, rozemarijn en bieslook toe aan de uien. Roer goed door en voeg de tomatenpuree toe. Laat even 2 minuten doorkoken op een laag vuur.

 

Topping

  1. Giet de gekookte aardappelen af als je dat nog niet hebt gedaan.
  2. Voeg aan de aardappelen een scheut melk, de ongezouten roomboter, knoflookpoeder en nootmuskaat toe naar smaak. Wees zuinig met de nootmuskaat, niemand houd van een nootmuskatige puree. Het is een kruid met een overheersende smaak. Stamp of mix het geheel tot een romige massa.

 

De Shepherd’s Pie bouwen

  1. Doe de het vlees- en groentemengsel in de ingevette ovenschaal.
  2. Verdeel de aardappelpuree over het mengsel en bestrooi de puree met (geraspte) mozzarella.
  3. Zet de Shepherd’s Pie 20 tot 30 minuten in de oven, tot hij een goddelijk bruin korstje krijgt.

 

De komkommersalade

  1. Gebruik een kaasschaaf of een dunschiller om de komkommers van hun schil te ontdoen.
  2. Gebruik een kaasschaaf of een dunschiller om dunne repen van de komkommers te snijden.
  3. Gebruik de rasp om de kwart winterpeen te raspen.
  4. Voeg de reepjes komkommer, de geraspte wortel, het citroensap en de honing samen en meng het tot een frisse salade. Ook hierbij is wat verse bieslook wel lekker.

 

NAGERECHT

Nodig: Spuitzak met spuitmond

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 ml slagroom;
  • 3 zakjes vanillesuiker;
  • 250 gram mascarpone;
  • Scheut melk;
  • 36 lange vingers;
  • Kop (grote kop) sterke koffie;
  • Cacaopoeder (op geraspte pure chocolade) ter decoratie.

 

Bereiding:

  1. Zet de koffie.
  2. Klop de slagroom met de suiker stijf in een kom.
  3. Roer in een andere kom de mascarpone met de melk tot een romige massa.
  4. Schep de slagroom door het mascarponemengsel, goed roeren!
  5. Doe de koffie in een grote kom of in een ovenschaal en laat de koffie in de lange vingers trekken. Doe het slagroom-mascarpone mengsel in de spuitzak.
  6. Neem vier borden. Leg op ieder bord drie lange vingers dicht naast elkaar, spuit op ieder laagje lange vingers het slagroom-mascarpone mengsel. Je kunt het bijna zien als een zoete lasagne.
  7. Leg op de laag van het slagroom-mascarpone mengsel weer drie in koffie gedrenkte lange vingers en herhaal tot de lange vingers en het slagroom-mascarpone mengsel op zijn. Eindig met een laagje cacaopoeder of geraspte pure chocolade.

De foto’s volgen.

Print Friendly, PDF & Email

57 comments on “Kerstmenu 2016Add yours →

  1. Unquestionably believe that which you said. Your favorite
    justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of.
    I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t
    know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without
    having side-effects , people could take a signal.
    Will probably be back to get more. Thanks

  2. First of all I want to say excellent blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
    I was curious to find out how you center yourself and clear
    your mind before writing. I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my ideas out there.

    I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10
    to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
    Thank you!

  3. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email.
    I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.

    Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

  4. You’re so interesting! I don’t believe I’ve truly read
    through anything like that before. So good to discover another person with some unique thoughts on this subject.

    Seriously.. many thanks for starting this up.
    This site is one thing that is needed on the web, someone
    with some originality!

  5. Just desire to say your article is as astounding.
    The clearness in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject.
    Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

  6. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog!
    I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

    I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group.
    Chat soon!

  7. Good day I am so excited I found your web site, I really found you by error, while
    I was researching on Askjeeve for something else, Anyhow I am
    here now and would just like to say kudos for a fantastic post and a all round
    interesting blog (I also love the theme/design),
    I don’t have time to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time
    I will be back to read a great deal more, Please do keep up the
    awesome work.

  8. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site.
    It appears as if some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let
    me know if this is happening to them as well? This may be a problem with my internet
    browser because I’ve had this happen previously.
    Thanks

  9. Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?
    I’m happy to search out a lot of useful information right here in the submit, we need develop extra techniques
    on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  10. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard
    work due to no back up. Do you have any solutions
    to protect against hackers?

  11. I’m not sure exactly why but this site is loading very slow for
    me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end?
    I’ll check back later and see if the problem still exists.

  12. I was suggested this web site by way of my cousin. I am no longer certain whether or
    not this submit is written by him as nobody else recognise such
    unique about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

  13. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I
    am going to come back once again since I saved as a favorite it.
    Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

  14. You actually make it seem really easy with your presentation however
    I to find this matter to be actually one thing which I believe I’d never
    understand. It kind of feels too complex and extremely wide for me.
    I’m having a look forward in your next submit, I will attempt to get the hang
    of it!

  15. Hey there just wanted to give you a quick heads
    up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same
    outcome.

  16. Hi would you mind letting me know which webhost you’re using?

    I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
    Can you suggest a good web hosting provider at a honest
    price? Kudos, I appreciate it!

  17. May I simply just say what a comfort to discover someone who genuinely
    knows what they’re talking about on the internet. You certainly know how to bring
    an issue to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of your story.
    I was surprised you’re not more popular given that you surely have the gift.

  18. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
    Is this a paid theme or did you customize it yourself?
    Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like
    this one nowadays.

  19. I have been exploring for a little for any high quality articles or
    weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this
    website. Reading this information So i am happy to show that I have an incredibly excellent uncanny feeling I discovered exactly what
    I needed. I such a lot no doubt will make certain to do not
    overlook this web site and give it a glance regularly.

  20. I believe that is among the so much important info for
    me. And i’m glad reading your article. However wanna observation on some general
    issues, The web site style is perfect, the articles is really great : D.
    Good job, cheers

  21. I’ll right away clutch your rss feed as I can’t in finding your e-mail
    subscription link or newsletter service. Do you’ve any?
    Please let me recognize so that I could subscribe.

    Thanks.

  22. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely
    well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info.
    Thanks for the post. I will definitely return.

  23. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
    pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why
    but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers
    and both show the same results.

  24. What i don’t realize is actually how you’re not really a lot more well-preferred than you
    might be now. You’re very intelligent. You understand thus considerably relating to this matter, made me personally consider
    it from numerous varied angles. Its like men and women are not fascinated
    until it’s something to accomplish with Lady gaga!

    Your individual stuffs great. Always maintain it up!

  25. Hi, Neat post. There is a problem with your site in web explorer, might test this?
    IE still is the marketplace chief and a huge part of other people
    will omit your magnificent writing because of this problem.

  26. Thanks for the marvelous posting! I seriously
    enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely
    will come back very soon. I want to encourage you continue your great posts, have a nice morning!

  27. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it
    is really informative. I’m going to watch out for brussels.
    I will appreciate if you continue this in future.
    Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  28. Its such as you learn my thoughts! You appear to
    know a lot about this, such as you wrote the ebook in it or something.

    I feel that you just can do with some % to force the message home a little bit, but other than that, this
    is magnificent blog. A fantastic read. I will certainly be
    back.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *