Bruine Bonensoep

Soep. Ik hield nooit van soep, maar als het dan ineens ‘niet meer mag’… Dat is net zoiets als zeggen dat je niet mag kijken, moeilijk moeilijk en opeens zo verleidelijk. Zo is dat voor mij ook met soep!

Ingrediënten voor ongeveer 4-6 personen/een leuke pan vol:
– 1 groot blik bruine bonen à 500 g;
– 2 kleine blikjes bruine bonen;
– 300-500 ml water (hangt er vanaf hoe dik je de soep wil hebben);
– 150 g spekjes;
– 2 uien;
– 4 tenen knoflook;
– kleine prei;
– 1/2 tl nootmuskaat(poeder);
– 1/2 tl kaneel;
– 1 tl kruidnagel(poeder);
– peper (naar smaak).

Andere benodigdheden:
– Staafmixer.

1. Snijd de groenten en de knoflooktenen (fijn).
2. Fruit 1 gesneden ui (of iets minder) en de gesneden tenen knoflook in de soeppan.
3. Voeg het grote blik bruine bonen toe met sap en al. Roer goed met de gefruite ui en knoflook en laat 10-15 minuten op een middel-laag vuur staan met het deksel op de pan.
4. Bak de spekjes op een middel-laag vuur.
5. Voeg het water aan de bonen toe. Begin nooit met te veel, liever later meer toevoegen, want eruit halen… Neem de staafmixer en pureer alles tot alle bonen kapot/gepureerd zijn.
6. Voeg de spekjes, de inhoud van de kleine blikjes bruine bonen, de gesneden groenten en kruiden toe aan het bonenprutje. Goed roeren. Als de soep niet dik genoeg is: water toevoegen. Wil je hem juist dikker hebben, dan is wat allesbinder een prima oplossing.
7. Laat de soep ongeveer een halfuur pruttelen op een laag vuur met het deksel op de pan, dan is de soep klaar!

Tips:
– Nóg lekkerder als je het de volgende dag opwarmt;
– Ook lekker met een lepel room erdoor;
– Meer groenten? Wat plakjes champignon bevielen goed;
– Spekjes kun je weglaten en vervangen voor zelfgedraaide gehaktballetjes;
– Je kunt ook echte verse bruine bonen gebruiken (nog minder zout!), maar houd dan rekening met de tijd die de bonen moeten wellen.

Per persoon: 593 mg natrium en 592 mg kalium

12523918_1538714856426971_7388164661000647357_n

Print Friendly, PDF & Email