De Chinees is voor veel nierpatiënten een taboe, maar veel mensen weten niet dat je het ook prima zelf kunt maken!
Babi pangang is in mijn recept een bijgerecht, niet een hoofdgerecht. Serveer bijvoorbeeld ook rijst en een Chinese salade.
Marinade:
– 1 sjalotje;
– 1 teen knoflook;
– 2 tl gemberpoeder;
– olijfolie of sesamolie;
– 1 el stroop (vloeibaar is best wel handig).
Ingrediënten voor 4 personen:
– 250 gram hamlappen;
– klein blikje tomatenpuree;
– 100 gram witte basterdsuiker;
– 1 tl gember;
– 1 tl karwijnzaad;
– 20 ml witte wijnazijn;
– halve rode paprika;
– water.
* flots ketchup
Je kunt de hamlappen vervangen door kipfilet. Karwijnzaad? Ik heb het de eerste keer ook zonder gemaakt, kan ook prima.
1. Snijd het vlees in reepjes en doe het in de marinade. Laat het minimaal 1 uur staan.
2. Bak het vlees eerst op laag vuur gaar. Zet het vuur hoog en bak een korstje op het vlees. Dit mislukt bij mij heel vaak. De smaak is er niet minder om!
3. Snijd de paprika in kleine reepjes à 2 cm lang en bak de paprika mee tot deze gaar is.
4. Voeg de rest van de marinade, de tomatenpuree, kruiden, witte wijnazijn en suiker toe en roer tot een gladde massa. Voeg water toe tot de gewenste dikte van de saus is bereikt. Te veel water gebeurt mij ook gewoon, daarom heb ik altijd allesbinder in huis! *voeg de flots ketchup toe.
5. Laat het geheel zachtjes doorkoken en dan is het klaar!
* de flots ketchup is optioneel. Dat moet niet.
Per portie:
1. Versie hamlappen zonder ketchup: 88 mg Natrium en 544 mg Kalium
2. Versie hamlappen met ketchup: 144 mg Natrium en 566 mg Kalium.
3. Versie kipfilet zonder ketchup: 81 mg Natrium en 491 mg Kalium.
4. Versie kipfilet met ketchup: 138 mg Natrium en 513 mg Kalium.