3 Mixen

Zoals beloofd: de mixen die ik gisteren zelf gemaakt heb! Ze zijn geïnspireerd op de mixen in het boek Spice Wise van Michel Hanssen. Ik doe het nét een beetje anders.

Hoeveelheden (1 deel) zijn theelepels, eetlepels, dessertlepels, groentelepels, juslepel… Kies 1 maat en gebruik deze. Je kunt de hoeveelheden herhalen tot je potje vol (genoeg) is. NB. Een juslepel is heel groot. Pas op.

Mix voor macaroni/spaghetti
3 delen peterselie
2 delen tijm
3 delen oregano
2 delen basilicum
3 delen knoflook
2 delen uienpoeder
2 delen peper

Mix voor nasi
4 delen koriander
1 deel (gemalen) komijnzaad
2 delen gember
1 delen peper
2 delen knoflook
3 delen uienpoeder
1 deel cayennepeper
4 delen paprikapoeder

Mix voor chili (mexicaanse hete mix)
2 delen cayennepeper
2 delen peper
2 delen chili (vlokken/poeder)
4 delen uienpoeder/gedroogde ui
2 delen knoflook
3 delen (gemalen) komijnzaad
1 deel kaneel
3 delen peterselie
5 delen paprikapoeder

Ik heb gedroogde kruiden en poeders gebruikt. Deze kun je lang bewaren en mengen goed. De mixen zijn ook erg geschikt om vlees me te kruiden of marineren!

Potjes steriliseren (= heel erg schoon maken)
Waar stop je zo’n mix nou in? In een steriel potje, zodat je kruidenmix niet volgende week als zelf uit het potje kruipt. Ik vind de makkelijkste manier uitkoken. Je kookt glazen potjes uit door ze in een pan met water aan de kook te brengen en dit 15 minuten te laten doorkoken. Haal de potjes dan uit de pan met een tang (of op de studentenmanier, heel (on)handig, met een pastalepel en een houten pollepel) en laat deze 15 minuten met de opening naar beneden afkoelen op een schone theedoek. Indien nodig daarna nog een beetje afdrogen. Deksels (!) niet vergeten: ook even in kokend water dippen. Daarna dus niet weer met je vingers erin, zoals ik, want dan moet je weer…

minimixen

Ik heb de potjes én stickers bij de Xenos gekocht.
Potje groot: €0,99
Potje kleiner: €0,89
Stickers (3 vellen met verschillende woorden): €0,50

Print Friendly, PDF & Email