“Eten zonder pakjes en zakjes, hoe pak je dat eigenlijk aan?”
“Ik wil graag minder zout eten, maar niet de lekkere smaak van het eten missen.”
“Kost dat niet veel tijd?”
Eten zonder pakjes en zakjes is een uitdaging, een verandering van levensstijl en de weg naar gezondere en minder zoute voeding. In het begin zal het even wennen zijn, vooral als je altijd gewend was om met een pakje, zakje of potje je gerechten klaar te maken. Om het gemakkelijker én leuker te maken, heb ik de volgende tips op een rijtje gezet:
- Kruiden
Het eerste wat je nodig hebt als je de pakjes en zakjes wilt laten staan, zijn kruiden. Niet mixen in een potje (want ook daar zit weer zout in), maar potjes met ‘losse’ kruiden. Met de volgende kruiden kun je als ‘beginner’ prima uit de voeten:
Waarom kruiden? Kruiden geven smaak aan je gerechten. Ze kunnen een gerecht maken of breken, maar mogen absoluut niet ontbreken. Iemand die net begint met zoutarm eten wil natuurlijk niet meteen teleurgesteld worden door een flauwe smaakbeleving, ofwel, de afwezigheid van smaak. Niemand wil smaakloos eten. Van eten moet je genieten en daar helpen kruiden bij.
NB. Knoflookpoeder(molen), peper(molen) en uienpoeder zijn vetgedrukt, omdat ik die kruiden zelf altijd als basis gebruik bij het kruiden van vlees (bijvoorbeeld gehakt). - De rest van de basis
Zorg dat je naast je kruiden altijd suiker, (wijn)azijn, uien en knoflooktenen in huis hebt. - Geen pakjes, zakjes of potjes meer kopen.
Dit klinkt heel simpel, maar gebeurt toch veel! Mensen willen graag ‘voor de zekerheid’ toch iets ‘achter de hand’ hebben, bijvoorbeeld voor een avond waarop er snel gegeten moet worden. ONZIN. Ja, ik begrijp het wel hoor, als Mies en Lot nog naar voetbal moeten, papa moet tennissen en mama de buurvrouw zou helpen, dan heb je geen tijd om lang in de keuken te staan. Gelukkig hoeft dat ook niet, dus laat lekker de pakjes in de supermarkt. - Begin simpel
Deze klinkt ook heel logisch, maar – nee geintje, deze is ook gewoon logisch. Begin niet met een Marokkaanse Tajine met kip en verse abrikozen met een honing-gembersaus, bestrooid met verse amandelen en gekarameliseerde stukjes hazelnoot. Hoe lekker dat ook klinkt, doe maar niet. Begin gewoon eens lekker met een stamppot of een goed bord macaroni! Rembrandt schilderde de Nachtwacht ook niet toen hij voor de eerste keer een kwast vasthield, moet je maar denken. - Zoek bestaande recepten, bijvoorbeeld op Zoutarm Genieten!
Hé, reclame maken voor mezelf? Uiteraard. De recepten op deze website zijn bij uitstek geschikt om te bereiden, ook voor beginners. Over de recepten is al nagedacht, de hoeveelheid natrium (en kalium) staat vermeld, dat scheelt enorm veel uitzoeken en nadenken: maak het jezelf vooral niet te moeilijk! Op internet zijn ook een aantal andere websites te vinden. Daarnaast bestaan er ook een paar boeken met zoutarme recepten.
- Tijdsmanagement
Als Mies en Lot nog naar voetbal moeten, papa moet tennissen en mama de buurvrouw zou helpen, heb je geen tijd om lang in de keuken te staan. Houd daarom rekening met de tijd die nodig is om een gerecht te maken. De meeste gerechten kosten niet meer tijd dan gerechten die bereid worden met pakjes en zakjes. Wel geldt de regel: oefening baart kunst. Als je gerechten vaker maakt, zul je er ook minder tijd aan kwijt zijn. - Kook samen met iemand
Het is gezellig, je hebt hulp in de keuken en je hebt iemand die met je mee kan denken als je iets voor de eerste keer maakt. Je kan ook van iemand leren, een klassieke win-win situatie. Je leert hoe je kunt koken zonder pakjes en zakjes én je eet lekker! - Schrijf een gerecht niet meteen af
Het kan de beste overkomen: je gerecht pakt compleet verkeerd uit. Het deksel van de kerriepoeder viel eraf, de taart viel op de grond, je was de kruiden helemaal vergeten en tot overmaat van ramp zien je kinderen ook nog de stukjes ui. Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar probeer dan niet te denken ‘dat het aan dat stomme gerecht ligt’. Gewoon volgende keer weer proberen en misschien wat kleine dingen veranderen (bijvoorbeeld: minder/meer van een bepaald kruid, langer sudderen, uien pureren). - Proeven
De saus is bijna klaar, je pakt een kleine lepel en proeft… AAAAAAH. Veel te pittig! Ook een typisch gevalletje: dat kan de beste overkomen. Maar ja: hoe los je het op?!
Te pittig? > Suiker toevoegen
Flauwe smaak? > Voeg (meer) van een overheersend kruid toe (bij voorkeur iets dat in je recept staat). Voorbeelden van overheersende kruiden zijn kerrie, knoflook, peper en cayennepeper.
Te zoet? > Zuurtje toevoegen. Bijvoorbeeld citroensap of (wijn)azijn.
Te zuur? > Suiker toevoegen.
Te dun? > Allesbinder toevoegen.
Te dik? > Water toevoegen
NB. Voor alles wat je toevoegt, geldt: doe kleine beetjes, want wat er eenmaal in zit, kun je er meestal niet meer uit halen. - Pas op voor verborgen zout
Verborgen zout klinkt heel romantisch, maar is eigenlijk een dooddoener. Zo denk je goed bezig te zijn, maar ondertussen heb je je pakjes en zakjes vervangen voor hele andere boosdoeners! Dat wil natuurlijk niemand. Daarom heb ik een lijstje met producten waar stiekem ontzettend veel zout in zit:
Dit waren de 10 tips voor de beginnende kok die aan de slag wil met recepten zonder pakjes en zakjes. Heel veel plezier en succes toegewenst!